Bijeenkomst: Cooperaties en ontwikkelaars, van wrijving komt glans?

Op zaterdag 16 september organiseren wij de bijeenkomst: ‘Coöperaties en ontwikkelaars, van wrijving komt glans?’, met workshops, lezingen, verdiepingssessies en debat. We bieden een interessant programma voor zowel beginnende coöperaties, als voor mensen die al lange tijd meelopen in de windsector. Komt u ook? Aanmelden kan via onderstaand aanmeldformulier.

Hoe verenigen we de urgentie van de energietransitie met de belangen van natuur, landschap en een gezond leefmilieu? De twaalf Natuur en Milieufederaties en stichting Natuur & Milieu organiseren een serie bijeenkomsten om oplossingen te zoeken. Er wordt geleerd van concrete ervaringen en vragen komen aan de orde als: hoe creëren we een goed proces om tot breed geaccepteerde locatiekeuzes te komen? Wat is een goed afwegingskader voor natuurbelangen?

Programma 16 september 2017

Welkom door Annie van de Pas (netwerkdirecteur NMFs), openingsspeech door Faiza Oulahsen (Greenpeace). Workshops, lezingen, verdiepingssessies en debat, simultaan en op verschillende kennisniveaus. Kortom: een interessant programma voor coöperaties, ontwikkelaars, beleidsmedewerkers en andere betrokkenen.

Workshops:

  • Een windpark ontwikkelen van idee tot realisatie en exploitatie (Geert Bosch, Bosch & Van Rijn)
  • Praktijkvoorbeelden hoe de coöperatieve beweging volwassen wordt, óók met windenergie (Monique Sweep, coöperatie Deltawind & Windpark Krammer; Pim de Ridder, Wiek-II & tender 17 gemeenten regio Arnhem-Nijmegen).
  • Succesvol leden werven, binden en crowdfunden (Volkert Vintges, Windpark Nijmegen-Betuwe)
  • ‘Buurtmolens’ realiseren met de postcoderoosregeling (Daan Grooten, Qurrent)
  • Optimaal traject naar acceptatie windenergie (Rob Rietveld, NLVOW; Alex de Meijer, GNMF)
  • Grondposities en grondcontracten bij wind op land (Eelco Bots, Windunie)
  • Pitches door windontwikkelaars over hun project waar ze het meest trots op zijn wat betreft participatieve aanpak (Anne Melchers, Eneco; Matthijs Oppenhuizen, Raedthuys Pure Wind; Mirjam Davidson, RWE Innogy Windpower) en nagesprek met o.a. coöperaties.
  • Wind en zon, de kunst van combineren (Simon Kamerbeek, Liandon)

Daarnaast is er een plenair panelgesprek en debat over thema’s als ‘hoe behoud je zoveel mogelijk waarde in het gebied’ en ‘zijn coöperaties en ontwikkelaars elkaars concurrenten of natuurlijke bondgenoten’ (met o.a. Anne Melchers, Rob Rietveld, Monique Sweep (zie workshops) en verder Rik Harmsen, NWEA, en Erik van Merriënboer, gedeputeerde Brabant).

’s Middags is er een eenvoudig lopend buffet en netwerkborrel na afloop.

Wanneer: zaterdag 16 september, 11.00-16.00 uur

Locatie: De Klif, Pijlpuntstraat 1, Nijmegen-Noord.

Kosten: wij vragen een bijdrage in de organisatiekosten van 10 euro (contant bij binnenkomst).

U bent van harte uitgenodigd om mee te praten en te doen op zaterdag 16 september!  Aanmelden is verplicht en kan via onderstaand formulier. Eind augustus sturen we u dan het exacte programma en kunt u uw eerste en tweede voorkeur doorgeven voor parallelle onderdelen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Alex de Meijer via 06-48820433 of a.de.meijer@gnmf.nl.